Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Magazín

Hamamelis v zimě nespí

perex_2.JPG

Vilíny (Hamamelis) jsou jasným důkazem, že příroda nás svou krásou obdařuje i v zimním období. Jeho květům nevadí sníh ani mráz a většina kultivarů nás překvapí i nádhernou vůní.

Rod Hamamelis zahrnuje celkem 6 druhů. Původní botanické druhy jsou přirozeně rozšířeny ve své domovině ve východní Asii a Severní Americe. Kříženci a nespočet kultivarů nacházejí uplatnění v kulturních výsadbách. Vilíny jsou opadavé keře se vzdušnou korunou vysoké 2 - 5 m. Ze začátku rostou pomaleji, ale později se většinou rozrostou do šířky, vyžadují tedy poměrně dost místa. Listy jsou zelené mírně plstnaté, laločnaté, zoubkaté připomínající tvarem i strukturou list lísky. Na podzim se zbarvují do krásné žluté až červené barvy. Kvete podle druhu od podzimu do jara zpravidla žlutými, kultivary však i oranžovými až červenými květy. Na bezlistých výhonech působí velice dekorativně. Květ je oboupohlavný, 4 četný a tvoří u většiny druhů shluky. Květní plátky jsou úzké až 2 mm a dlouhé až 3 cm, většinou zvlněné. Vydrží i teploty pod 0°C, při teplotách pod -6°C se však srolují zpět do šupin, které kryly poupě. Po odeznění silnějších mrazů se opět rozvinou, tento proces mohou opakovat vícekrát bez poškození. Kalich je obvykle tmavě červený a tvoří kontrast se žlutými korunními lístky. Plodem je dvoupouzdrá tobolka s černým semenem.

hamamelis_virginiana_05.jpg hamamelis_vernalis_01.jpg

Hamamelis virginiana | listopad                 Hamamelis vernalis

hamamelis_vernalis_02.jpg hamamelis_vernalis_lombart_s_weeping_02.jpg

Hamamelis vernalis | listopad                   Hamamelis vernalis 'Lombart's Weeping'

Mezi nejraněji kvetoucí patří Hamamelis virginiana (vilín virginský) pocházející z východu USA a jihovýchodu Kanady. Miluje vlhkou půdu, proto ho ve své domovině najdeme především na březích řek a jezer. Do Evropy byl zaveden v roce 1879 a již o rok později ho pěstoval kníže Rohan v zámeckém parku na Sychrově. U nás dorůstá do výšky až 5 m. Kvete od listopadu do prosince žlutými silně květy, někdy se však květy objevují již v září. Jako jediný dobře snáší zásadité půdy. Od konce prosince do března kvete žlutými vonnými květy s načervenalým kalichem. Hamamelis vernalis (vilín jarní). Pochází z jižní oblasti USA. V našich podmínkách dorůstá výšky okolo 2 m a pomaleji roste, hodí se tedy i do menších zahrádek. Odnožuje z kořenů, lze ho tedy kořenovými odkopky množit.

hamamelis_mollis_01.jpg hamamelis_mollis_verna_04.jpg

Hamamelis mollis                                   Hamamelis mollis 'Verna'

V lednu až dubnu kvete u nás méně rozšířen Hamamelis japonica (vilín japonský). Pochází z Japonska kde na dvou ostrovech roste až do výšky 1 700 m n/m. U nás je tento žlutě kvetoucí druh s hnědočerveným kalichem a jako by pomačkanými koruními lístky vysoký 2 - 3 m. Listy jsou vykrajované a připomínají list olše šedé. Kulturně pěstovaný od roku 1862. U nás dobře známý Hamamelis mollis (vilín měkký) kvete v lednu až březnu vonnými zlatožlutými květy s poměrně rovnými korunními plátky a s uvnitř purpurovým kalichem. Pochází z Číny kde roste ve výškách 1 300 - 2 500 m n/m. U nás je to bujněji rostoucí keř vysoký až 5 m.

Zkřížením obou předchozích asijských druhů v roce 1945 vznikl Hamamelis x intermedia (vilín prostřední). Do dneška evidujeme vyšlechtění asi 80 kultivarů. Právě tento druh tvoří hlavní sortiment zahradních vilínu, který je dnes množen, pěstován a vysazován. Je vysoký až 4 m, bujnější. Květy nápadně žluté a větší než u ostatních druhů, korunní plátky až 3 cm dlouhé. Listy užší, až 15 cm velké. Posledním druhem je Hamamelis macrophylla (vilín velkolistý). Někdy je uváděn jako varieta vilínu virginského Hamamelis virginiana var. macrophylla s většími listy. Ze zahradnického hlediska je méně významný a u nás minimálně pěstovaný.

hamamelis_x_intermedia_gimborn__s_perfume_03.jpg hamamelis_x_intermedia_ruby_glow_02.jpg

Hamamelis x interm. 'Gimborn's Perfume'  Hamamelis x intermedia 'Ruby Glow'

hamamelis_x_intermedia_diane_01.jpg hamamelis_x_intermedia_barmstedt_gold_01.jpg

Hamamelis x intermedia 'Diane'                Hamamelis x intermedia 'Barmsted Gold'

Vilíny vyžadují přiměřeně vlhkou, živnou, kyselejší půdu a polostinné či slunečné stanoviště. Nesnáší sucho ani slunečný úpal. Netrpí chorobami a dobře snáší i městské a průmyslové ovzduší. Hamamelis je ze sadovnického hlediska velice významný keř především pro neobvyklou dobu kvetení, zajímavé květy i podzimní zbarvení listů. Vysazujeme ho jako soliteru, nebo do malých skupin. Menší kultivary je možné pěstovat i v nádobách na terase. K řezu přistupujeme jen velmi opatrně a vyjímečně. Původní botanické druhy se rozmnožují semenem. Kultivary se nejčastěji roubují či množí hřížením. Odnožující druhy lze množit kořenovými odkopky. Vysazujeme pouze rostliny v kontejneru či s balem. Nesnáší přesazování starších jedinců. Vilín je i významnou léčivkou, indiáni ho používali jako antiseptiský a stahující prostředek do ran.

Původní botanické druhy vilínů lze množit výsevem. Tobolky se však musí sklidit na podzim včas před plnou zralostí. Jinak hrozí za slunného počasí jejich otevřenění a vymrštění semen. Sklizené tobolky se usuší, čímž uvolní uložená semena. Osivo ihned vyséváme do studeného pařeniště, které je až do vyklíčení přikryto sklem, klíčí většinou až v dalším roce. Semeno můžeme též do přespříštího jara (18 měsíců) stratifikovat a vystavit působení mrazu. Klíčivost je 30 -  70%. Odrůdy H. x intermedia a H. mollis je nejlepší množit roubováním v srpnu, nebo únoru až březnu ve skleníku silnými jednoletými rouby kopulací, na kozí nožku, nebo postraním plátováním na zakořeněné podnože H. virginiana, nebo H. japonica v kontejneru. Před roubování se podnože několik dnů nechají na sucho. Roubují se ve výšce cca 30 cm. Roubovanci se umístí pod fólii s nepatrným vzdušným prostorem a kropí jen velmi opatrně. Po 5 týdnech se mohou začít otužovat. Možné je množení v červnu i polovyzrálými řízky. Píchájí se do truhlíků ve skleníku či pařeništi. Důležité je ošetření stimulátorem. Obstojně takto zakoření H. mollis, nejlépe však H. vernalis. První přezimování je nutné ve skleníku.

taxon výška/m barva květu doba květu
Hamamelis x intermedia 'Allgold' 3 zlatožlutá leden - únor
Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise' 2 - 3 světle žlutá březen
Hamamelis x intermedia 'Carmine Red' 2 - 3 světle bronzová březen
Hamamelis x intermedia 'Diane' 2 - 3 červená březen
Hamamelis x intermedia 'Feuerzauber' 4 oranžová únor - březen
Hamamelis x intermedia 'Hiltingbury' 3 světle červená březen
Hamamelis x intermedia 'Jelena' 4 oranžová únor - březen
Hamamelis x intermedia 'Moonlight' 4 světle žlutá únor - březen
Hamamelis x intermedia 'Orange Beauty' 2 - 3 oranžovo žlutá leden - únor
Hamamelis x intermedia 'Primavera' 3 červeno žlutá leden - únor
Hamamelis x intermedia 'Ruby Glow' 3 červená leden - únor
Hamamelis x intermedia 'Westerstede' 4 žlutá únor - březen
Hamamelis japonica 'Zuccariniana' 3 žlutá březen
Hamamelis mollis 'Brevipetala' 4 oranžovo žlutá leden - únor
Hamamelis mollis 'Coombe Wood' 4 žlutá únor - březen
Hamamelis mollis 'Goldcrest' 4 zlatožlutá únor - březen
Hamamelis mollis 'Pallida' 3 žlutá leden - únor
Hamamelis vernalis 'Sandra' 2 žlutá únor

 

Další kultivary vilínů najdete v galerii rostlin.

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Diskuse k tématu je prázdná. Vložte do ní první příspěvek právě Vy.

Z médií

Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře
14.8.2018 - hobby.cz

Prořezejte stromy, pomozte trvalkám, zasejte kořenovou zeleninu a špenát
23.3.2018 - hobby.cz

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

archiv médií


Anketa

Budete letos svému trávníku provádět vertikutaci?

Ano, je to potřeba
35% 35%
Ne, není to potřeba
33% 33%
Ne, ale asi by mu to prospělo
32% 32%

Celkem hlasovalo 9515 čtenářů.

Uživatelské galerie

Tlustice
Tlustice

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Wollemia nobilis
Wollemia nobilis

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2024 zelen.cz