Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Magazín

Magnolie, atraktivní nejen na jaře

perex.jpg

Magnolie, česky šácholany se řadí mezi nejstarší kvetoucí rostliny na zemi. Některé paelobotanické nálezy staré asi 100 milionů let pocházejí i z našeho území. Opylování květů tehdy i dnes zajišťovali brouci.

Dnes rod Magnoliaceae čítá asi 100 druhů opadavých i stálezelených stromů a keřů přirozeně se vyskytujících v Himalájích, ve východní Asii a v Severní i Střední Americe. U nás však pěstujeme pouze druhy opadavé a snášející zimní mrazy. Magnolie jsou oblíbené především pro své nápadné květy, které jsou tvořeny 6 - 36 velmi dekorativními okvětními plátky. Barva květů je od čistě bílé, přes růžovou, růžově fialovou, růžově červenou, červeno fialovou, krémově žlutou, žlutou až nazelenale žlutou. Pěkné jsou však i šedozelené plstnaté květní pupeny a poupata, která jsou patrná již od podzimu. Zajímavé jsou i plody složené do nepravidelně bizarně vypadajícícho válcovitého souplodí, často červené barvy. Mimo dobu kvetení rostlinu zdobí střídavé obvejčité až vejčité, podlouhlé, nebo elipčité listy podle druhu dlouhé až 25 cm.

magnolia_stellata_royal_star_01.jpg Magnolia stellata 'Centennial'
Magnolia stellata 'Royal Star'                   Magnolia stellata 'Centennial'
 

Magnolie vysazujeme především jako pěkné solitery. Na větších plochách, např. v parkových úpravách je můžeme vysadit i do rozvolněných skupin. Dbáme na dostatek místa, aby se rostliny mohly volně vyvíjet do všech směrů a nemuseli jsme je v budoucnu redukovat řezem, který nesnášejí. Nejlépe vyniknou v trávníku či před tmavším pozadím, které může tvořit výsadba neopadavých listnatých či jehličnatých dřevin. Vysazujeme na slunečná místa chráněná před zejména zimními větry. Dobře poroste i v polostínu, tam však hrozí nevyzrání dřeva, které může v nepříznivých zimách namrzat. Velmi náchylné na mráz jsou však květy i poupata před rozkvětem. Magnolie vyžaduje nevápenitou, výživnou, stále dostatečně vlhkou, a však propustnou půdu. Nesnáší nadbytečné zamokření, jinak může uhnívat. Na půdách vápenitých často trpí chlorózou, neboť nemá dostatek přístupného železa. To se projevuje zejména na jaře nažloutlými listy. V tom případě od časného jara přihnojujeme kapalným hnojivem s obsahem železa i jiných stopových prvků. Vysazujeme výhradně sazenice v kontejneru či zemním balu. Výška rostliny při výsadbě by měla být minimálně 50 cm, dobře rostlá a větvená. Nejlepší období pro výsadbu je březen až duben, případně začátek podzimu, aby rostlina stihla do zimy částečně zakořenit. Do vyhloubené jámy přidáme kompost a trochu rašeliny. Sázíme mělce, aby nedošlo k udušení povrchových kořenů. Po výsadbě je dobré rostlinu zamulčovat drcenou kůrou, trávou, rašelinou či listím. Tím zajistíme udržení rovnoměrné vlhkosti. V prvních letech dopřejeme rostlině ochranu před mrazem přihrnutím listí, či přikrytím chvojím. Některé časně kvetoucí a náchylnější kultivary menšiho vzrůstu můžeme na jaře chránit přehozením netkané textilie. Tím ochráníme poupata a květy před poškozením jarními mrazíky. Jelikož mělce koření, dáváme pozor na hlubší okopávání půdy. Okolí rostliny udržujeme v kyprém stavu, velice neprospívá těžký a ušlapaný povrch. Magnolie nesnáší řez, špatně po něm obrůstá a zmlazuje. Proto případný řez omezujeme pouze na odstraňování poškozených, namrzlých, či jinak nežádoucích větví. I starší exempláře do výšky asi 2 m se dají s úspěchem přesazovat. Na choroby i škůdce nejsou nijak náchylné. Nejčastěji se u nás pěstují například tyto druhy.

magnolia_liliflora_susan_01.jpg magnolia_tripetala_02.jpg
Magnolia 'Susan'                                     Magnolia tripetala | souplodí
 

Magnolia x soulangiana je hybrid vzniklý ve Francii v roce 1920 zkřížením čínských druhů M. denudata a M. liliflora. U nás byl poprvé vysazen roku 1844 Praze v Královské oboře. Tvoří keře či menší stromy vysoké i široké kolem 5 m. Listy má až 15 cm dlouhé a až 10 cm široké. Květy jsou vonné, pohárovité, s 6 - 9 okvětními lístky, dlouhé až 10 cm, vně růžovo fialové, uvnitř bílé. Kvete koncem dubna a začátkem května spolu s rašícími listy. Bylo vyšlechtěno i mnoho dalších kultivarů, např. 'Amabilis' s téměř bílým květem vykvétajícím časně, někdy již v březnu před rašením listů, 'Lennei' je pozdně kvetoucí s tmavě červeně fialovým květem vně a krémově bílým uvnitř, 'Alba Superba' má vyšší vzrůst a bílý květ na bázi nachově zabarvený, 'Alexandrina' s vně jemně purpurově zabarvenými a mělce miskovitými květy, 'Rustica Rubra' ('Rubra') má vně tmavě nachově červené květy, uvnitř mléčně bílé.

Magnolia stellata pochází z Japonska, kde roste v horských lesích, dnes již poměrně vzácně. Do Evropy dovezena v roce 1862 a u nás vysazena poprve až v roce 1927 v Průhonicích. Je poměrně pomalu rostoucí s keřovitým širším habitem, je širší než vyšší. Dorůstá výšky kolem 2 - 3 m. Kvést začíná v dubnu, proto jsou jeho květy často poškozovány mrazem. Kvete velmi bohatě čistě bílými, někdy narůžovělými, vonnými, hvězdicovitými květy, širokými až 11 cm, které jsou tvořeny 12 - 18 okvětními lístky. Svým menším vzrůstem se hodí i do mměnších zahrad. Pěstují se i kultivary, např. 'Centennial' má bílé až 14 cm široké květy s 28 - 32 lístky, 'Royal Star' s narůžovělými poupaty a bílými 12 cm širokými  květy s 25 - 30 lístky.

Magnolia liliflora je asi 3 m vysoký a 4 m široký keř pocházející z Číny. Květy jsou světle purpurové, až 7 cm dlouhé a nevoní. Květe v květnu až začátkem června spolu s listy. Kultivar 'Nigra' je vysoký až 5 m a má tmavě purpurově červené květy dlouhé až 12 cm.

Magnolia kobus je až 10 m vysoký, široce konický strom široký až 8 m. Pochází z Japonska. Začíná kvést až ve stáří 10 - 15 let, bílými květy.

magnolia_kobus_01.jpg magnolia_stellata_02.jpg
Magnolia kobus                                      Magnolia stellata
 

Magnolia 'Susan' kultivar pocházející z USA vzniklý křížením M. liliiflora 'Nigra' a M. stellata 'Rosea'. Jde o vyšší keř vyrůstající do 3 - 5 m. V mládí úzký, později kulovitý. Je to na jaře nejtmavěji kvetoucí odrůda, proto je jedna z nejprodávaněších magnolií na trhu. Vykvétá o 2 - 3 týdny později než ostaní jarní typy a proto netrpí jarním namrzáním květů. Barva květů je tmavě karmínová až tmavě fialová, tvar je štíhlý a jen zřídka se květy před odkvětem zcela otevřou.

Magnolia tripetala je široce kuželovitý opadavý strom či velký keř. Výška i šířka kolem 10 m. Květy krémově bílé, miskovité, až 15 cm velké s 9 - 16 lístky, nepříjemně vonící, kvetoucí koncem jara. Pochází z východu USA.

Další druhy a kultivary magnolií naleznete v  galerii rostlin.

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Magnolia kubus - semena - jsou jedlá?

U nás se letos urodilo dost plodů Magnolie kubus, nyní již vypadávají semena. Děti to sbírají. Není požití nebezpečné? Nikde jse se to nedozvěděl

nepřihlášený 5.9.2013 21:51Reagovat na příspěvek

Magnolia kubus - semena - jsou jedlá?

Magnolie nejsou jedovaté, tudiž ani požití semen z hlediska otravy neni nebezpečne. P

nepřihlášený 6.9.2013 11:35Reagovat na příspěvek

Čaj z plodů magnolie

Lze uvařit čaj z plodů magnolie? K čemu bude užitečný a jak ho uvařit - čerstvé plody, suché plody ....... Děkuji Vám Šimůnek Jiří

nepřihlášený 25.10.2013 11:07Reagovat na příspěvek

léčivé účinky, květy se dají i jíst

Květy magnólie chutnají jako čekanka. https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/exotika-v-kuchyni-pochutnejte-si-na-kvetech https://www.vitalia.cz/clanky/5-receptu-s-lecivym-ucinkem-natrhejte-kvety-magnolie/

nepřihlášený 27.10.2017 11:34Reagovat na příspěvek

Z médií

Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře
14.8.2018 - hobby.cz

Prořezejte stromy, pomozte trvalkám, zasejte kořenovou zeleninu a špenát
23.3.2018 - hobby.cz

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

archiv médií


Anketa

Budete letos svému trávníku provádět vertikutaci?

Ano, je to potřeba
35% 35%
Ne, není to potřeba
32% 32%
Ne, ale asi by mu to prospělo
33% 33%

Celkem hlasovalo 10938 čtenářů.

Uživatelské galerie

Tlustice
Tlustice

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Crataegus monogyna
Crataegus monogyna

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2024 zelen.cz