Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Galerie rostlin

Allium schoenoprasum

český název: pažitka pobřežní

Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum
Allium schoenoprasum

Allium schoenoprasum česky pažitka pobřežní se planě vyskytuje v horských údolí zejména ve Francii a Německu, ale i jinde v Evropě až do nadmořské výšky 2 500 m. Kulturní formě pěstované jako zelenina je nejbližší pažitka rostoucí v Alpách. V Evropě se pěstuje od 16. století. Na vychodě Evropy jsou rozšířené typy s hrubšími listy, kdežto ve střední a západní Evropě jsou oblíbené typy s velmi jemnou natí. Listy mají příjemně kořenitou chuť, kterou jim dodává obsažená silice. Mladé listy obsahují až 100 mgvitamínu C ve 100 g čerstvé hmoty. Listy 30 dnů staré ho však obsahují již jen 40 mg. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, provitamín A a hojně minerálních látek. Pažitku používáme k ochucení mnoha studených i teplých pokrmů zásadně čerstvou a řežeme ji pokud možno vždy až těsně před použitím.

Pažitka je vytrvalá mrazuvzdorná rostlina. Vytváří bohaté trsy mající až 100 výhonků s 2 - 4 jemnými trubkovitými listy. Koření do hloubky 20 - 25 cm a snadno potlačuje plevele. Listy raší časně na jaře. Okolíky s množstvím fialových květů (100 i více) se objevují za 1,5 - 2 měsíce po vyrašení listů. Květní stvol je rovný, dutý, 20 - 30 cm široký. Semeno je černé, drobné. Jedná se o nenáročnou rostlinu, snadno se pěstuje i v květináči na okně, vyžaduje jen dostatek světla. Množí se dělením trsů na jaře, které sázíme do sponu 30 x 30. Nebo výsevem v březnu až dubnu či na konci léta v září až říjnu. Sklízíme postupně po celý rok, pravidelným seřezáváním natě zvyšujeme výnos a zabraňujeme tvorbě nežádoucích květů. Lze ji i snadno rychlit, takže nať můžeme sklízet i uprostřed zimy. Stačí si v létě připravit několik květináčků do kterých jsme zasadili oddělky  a postupně je přenášet do bytu, kde vyraší. Před přenesením do bytu je důležíté, aby rostliny krátce přešli mrazem. Pro kuchyňské účely se pěstují především kultivary např. 

'Praga' (dříve 'Pražská') - je raná, vysoce výnosná odrůda velmi vhodná k rychlení. Vyniká vysokým obsahem vitaminu C. Listy jsou silnější, delší, tmavozelené, ostřejší chuti. Velmi výnosná. Vegetační doba do první sklizně z volných ploch je 120 dnů, při rychlení 22 - 30 dnů. Při polním pěstování dává 5 - 7 sklizní. Z 10 m2 můžeme postupně získat 19 - 23 kg zelené natě, při rychlení z 1 m2 4 - 4,5 kg zelené natě.

'Jemná' - je raná odrůda s listy jemné,světle zelené barvy,příjemné chuti. Listy mají vysoký obsah vitamínu C.

'Erecta' - jelikož má pevnější vzpřímené listy, je vhodná k pěstování v květináčích. Má příjemnou mírně aromatickou chuť.



Předchozí | Další

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Diskuse k tématu je prázdná. Vložte do ní první příspěvek právě Vy.

Z médií

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

Polopatě 19.2.2017
22.2.2017 - ceskatelevize.cz

Zahrada může lahodit oku i v zimě
22.2.2017 - novinky.cz

archiv médií


Anketa

Budete letos svému trávníku provádět vertikutaci?

Ano, je to potřeba
39% 39%
Ne, není to potřeba
31% 31%
Ne, ale asi by mu to prospělo
30% 30%

Celkem hlasovalo 483 čtenářů.

Uživatelské galerie

Zkušenosti se švestkou JOJO
Zkušenosti se švestkou JOJO

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Gentiana pannonica
Gentiana pannonica

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2018 zelen.cz