Zahradnický portál zeleň.cz

vše o zahradě a zahradničení


Navigace:


Galerie rostlin

Hyssopus officinalis

český název: yzop lékařský

Hyssopus officinalis
Hyssopus officinalis

Hyssopus officinalis je stálezelená trsnatá dřevnatějící bylina se ztloustlým dřevnatým oddenkem. Dosahuje výšky 30 - 60 cm. Listy jsou přisedlé podlouhlé až čárkovité se siličnými žlázkami a podvinutými okraji. Modrofialové, nebo růžové případně i bílé květy vykvétající v červenci až září a jsou uspořádány v lichopřeslenech. Plodem jsou hladké hnědé tvrdky. Rostlina má kořennou kafrovitou vůni a mírně nahořklou chuť. Region původu nelze jednoznačně určit. Již ve středověku byl rozšířen jako léčivka i koření ve Středomoří a východní Asii. Do střední Evropy se dostal kolem 9. století. Z klášterních zahrad se rozšířil do venkovských kořeninových zahrádek. U nás se nyní pěstuje jen zřídka, ale stále se objevuje v oblíbených bylinkových zahrádkách. Yzop lékařský obsahuje především silici jejíž účinné složky tvoří pinoketon, pinen a terpeny. Dále obsahuje hořčiny, glykosidy a další látky. Významný je vysoký obsah vitamínu C v listech. V lékařství i lidovém léčitelství se užívá ke zlepšení činnosti zažívacího ústrojí, proti zánětům sliznice horních cest dýchacích, proti astmatickým potížím a proti nadměrnému pocení. Pro své antimikrobiální účinky se zevně uplatňuje jako kloktadlo a přísada do koupelí. V potravinářském průmyslu se uplatňujě při výrobě likérů (Chartreuse) a kořenících směsí. Ke kořenění slouží lístky, nebo celé mladé výhonky. Lze je sušit, nebo zmrazovat, ale ztrácí tím mnoho aromatických látek. Proto je k ochucování pokrmů nejlepší čerství. Nejčastěji se využívá v jihoevropských kuchyní ke kořenění masa, drůbeže a ryb, do salátů a krémových polévek i omáček. V Orientu slouží k přípravě kvašeného nápoje zvaného 'šerbet'. Yzop lékařský je nenáročná rostlina, jíž se daří na výsluní v sušších vápenitých půdách. Dobře roste i v truhlících třeba na balkóně. Pěkná je i jako okrasná rostlina třeba ve skalce. Vasévá se na jaře přímo na stanoviště, nebo ho můžeme množit i řízkováním. Nať sklízíme na počátku kvetení, oddrhneme z ní listy a sušíme ve stínu.



Předchozí | Další

Poslat známému


Diskuze

Údaje pro odeslání příspěvku


Opište 3 černé symboly:
captcha imag  
Diskuse k tématu je prázdná. Vložte do ní první příspěvek právě Vy.

Z médií

Žravé housenky zavíječe zimostrázového opět decimují keře
14.8.2018 - hobby.cz

Prořezejte stromy, pomozte trvalkám, zasejte kořenovou zeleninu a špenát
23.3.2018 - hobby.cz

Nejchutnějším jablkem je Angold z Holovous, který vydrží až do dubna
25.1.2018 - hobby.cz

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách
29.11.2017 - novinky.cz

Živý plot z jehličnanů: túje nejsou jediné, nebojte se smrku ani jedle
16.3.2017 - hobby.cz

archiv médií


Anketa

Pěstujete na zahradě ovoce a zeleninu?

Ano, pěstuji převážně užitkové rostliny
25% 25%
Ano, přibližně stejně jako okrasné rostliny
25% 25%
Ano, ale pouze okrajově
24% 24%
Ne, mám pouze okrasnou zahradu
26% 26%

Celkem hlasovalo 2073 čtenářů.

Uživatelské galerie

Zkušenosti se švestkou JOJO
Zkušenosti se švestkou JOJO

další galerie

Přihlášení

Přihlašovací údaje

Galerie rostlin

Dianthus hybr. 'Sops-in-Wine'
Dianthus hybr. 'Sops-in-Wine'

další rostliny


Vyhledávání

Hledaný text

Hlavní menu:

Info:


© 2019 zelen.cz